hansenmarga.reismee.nl

De gemeente in Outjo

In de plaats Outjo is sinds 2 jaar een gemeente. Daarvoor was er alleen een groep van een paar Getuigen – een enkele keer per maand kwam een ouderling vanuit Otjiwarongo om te helpen en een lezing te houden. Nu is er een gemeente van 17 verkondigers, daarvan zijn er 7 gedoopt en 10 zijn niet-gedoopte verkondiger.

Er is 1 ouderling – die doet dus alles in deze gemeente. Daarnaast zijn er 3 andere gedoopte broeders, gelukkig kunnen ze hem met allerlei praktische dingen ondersteunen.

Mogen wij een paar broeders en zusters voorstellen ?

Br Rolf en zr Rachel :

Hij is een geboren Namibiaan van oorspronkelijk Duitse afkomst, zij is een Osjiwambo – dat is een bevolkingsgroep die in noord Namibie leeft. Rolf is de ouderling in deze gemeente. Hij heeft alles keurig voor elkaar, precies volgens de instructies. Hij doet alle vergaderingen: WT-studie, de theocratische bedieningsschool, de dienstvergadering. Normaal komen alle aandelen voor zijn rekening. Ook de akties (donderdag, zaterdag, zondag) leidt hij allemaal. Een gedreven mens, enthousiast en vol vuur.

Rachel is een enthousiaste zuster die haar man heel goed helpt.

Samen hebben ze tussen 13 en 18 bijbelstudies.

Ze drijven samen ook een Game Farm voor hun inkomsten. Game = wild, dat zijn zebra’s, koedoes, antilopen en ander eetbaar wild. In tegenstelling tot in Nederland is wild hier altijd goed uitgebloed zodat het eetbaar is. Hun farm is op 50 km afstand van Outjo – dus heel wat heen en weer rijden naar de zaal en het gebied en dat over onverharde wegen.

Zr Samulina

Deze zuster is al 24 jaar een Getuige en de eerste in Outjo. Ze predikt ijverig. De vergaderingen worden in het Engels gehouden maar omdat zij beter Afrikaans spreekt geeft ze antwoord in het Afrikaans. Ze is van origine van het Herero volk dat in het midden en oosten van Namibie leeft. Aan de deur spreekt ze dus geregeld Herero met mensen.

Ze heeft 8 kinderen – alleen de jongste 2 zonen en een dochter zijn nog thuis. Daarnaast zorgt ze ook voor een nichtje, een ander nichtje en een baby-kleinkind. De moeders werken elders en het is hier gewoon dat de familie dan voor de kinderen zorgt omdat ze anders echt helemaal in het slop raken.

De kinderen gaan mee naar de zaal en doen fijn mee.

Abigaïl

Een van de nichtjes van zr Samulina. 13 jaar oud. Heeft ervoor gekozen bij haar oud-tante te wonen omdat ze persé de waarheid wil en dat thuis niet kan. Ze doet trouw haar aanbieding aan de deur en gebruikt bijbelteksten. Geeft leuk antwoord in de zaal. Ze heeft Marga geadopteerd als “tante”.

Br Michael

24 jaar, fijn aktief in de gemeente, leest heel goed, doet veel praktisch werk. Hoewel hij geen leeftijdgenoten in de gemeente heeft voelt hij zich heel goed thuis. Michael spreekt Engels, beetje Afrikaans, Herero, Osjiwambo en Damara. Dat is een voordeel als je hier in de velddienst bent en mensen van allerlei volken treft.

Zr Toiny

Niet-gedoopte verkondigster, 24 jaar, heeft een klein kindje van 2. Ze is heel aktief, heeft meerdere bijbelstudies terwijl ze zelf nog niet eens klaar is met het 2e boekje om te studeren. Ze heeft het thuis niet makkelijk met haar moeder die anders-denkend is. Toiny spreekt Engels, Afrkikaans, Damara, Herero, Osjiwambo en nog wat anders. Met haar doen we samen enkele bijbelstudies die we zelf hier zijn begonnen.

Br Simon

Simon komt van een volk in het noorden van Namibie met een heel aparte taal. Hij woont al bijna 20 jaar in Outjo en deed vroeger de boekstudie hier. Hij moet heel hard werken als bewaker om zijn hoofd boven water te houden. Tijdens het bezoek van de kringopziener moest hij eerst van vrijdag op zaterdag ’s nachts werken, daarna was hij in de velddienst en naar de vergadering, daarna weer ’s nachts werken, ’s zondag ’s morgens was hij weer gewoon in de zaal en ’s middags in de velddienst en moest hij daarna weer werken. Wat een getrouwheid !

Zr Bertha

Pas gedoopt, woont in een “blikkie” in de Location. De location is de plek waar de donkere mensen wonen en vaak is dit het deel waar de allerarmsten wonen. Een blikkie is een huisje gebouwd van golfplaat maar zonder ramen. Het blikkie van Bertha is verreweg het schoonste evenals haar erf in de omgeving.

Anderen

Daarnaast zijn er nog heel wat andere personen die de vergaderingen bezoeken. Soms weet je niet meer wie je al wel en niet gezien hebt. Er zijn vaak allerlei kinderen mee, vaak van familieleden. Bijvoorbeeld bij zr Bertha zijn er verschillende kinderen van verschillende familieleden.

Kringopziener en zijn vrouw

En dan waren de kringopziener en zijn vrouw op bezoek in de 3e week van september. Ze heten Steve en Roual. Ze hebben geen eigen huis maar wonen in hun auto en caravan. Hun gebied is zo groot als heel Duitsland : 1000 x 1200 km groot. De afstand van gemeente naar gemeente is gemiddeld zo’n 200 – 300 km. Er zijn circa 10 gemeenten in hun gebied, in heel Namibie zijn er 20. De andere kringopziener heeft een gebied zo groot als heel Frankrijk. Op zaterdag middag was er een ‘braai’ voor de gemeente en br Steve heeft in zijn korte broek heerlijk staan te barbequen voor de hele gemeente. Hoewel ze in een caravan leven zagen hun kleren er onberispelijk uit, nette vouw in de broek, netjes gestreken overhemd en rokken. Heel fijn om met deze mensen samen te werken.

Reacties

Reacties

Tia

K Zat gewoon te wachten en ben nu heel dankbaar voor dit bericht,wil je aub de hartelijke groeten doen aan al die getrouwe br. en zr. t Is gewoon heel fijn over hen te horen en ook voor jullie deze band mee te mogen maken.

joke

Lieve marga en hans, zit ik te puzzelen , vraag:afrikaanse barbeque. Braai dus! Bedankt. Wat heb ik veel respekt voor die lieve volhardende brs en zrs. Mooie ontroerende verhalen, bedankt . Joke

Nan

Als die broeders en zr dat grote gebied bewerken, hoe voorzien ze in hun onderhoud.? En er zal wel heel wat benzine verreden worden.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!